Onthechting…

Van de week hoorde ik dit woord en mijn lichaam vertelde mij direct ‘hier mag je wat mee’. Niet met zoveel woorden, maar door versnelling van mijn hartslag, een lichte ontroering en enorme nieuwsgierigheid.

Onthechting… Woorden roepen associaties op. Hechting, hechtingsproblematiek, materialisme, kinderen… in mij opende ook andere associaties, alleen kon ik er niet helemaal bij. Nog niet… het proces werkt door – en hoe!

Toen ik de betekenis van onthechting opzocht las ik: ‘Onthechting is een sleutelwoord bij gezondheid, van in oude geschriften tot aan de moderne psychologie. Zoals met zoveel andere ‘benamingen’ is het woord onthechting veranderd van betekenis en connotatie doorheen de tijd, waardoor het voor ons moeilijk wordt om het concept in de praktijk om te zetten (Dr. Patrick Quanten MD)’

Ik zat met een glimlach bij de realisatie van de complexiteit van één woord, de oudheid en de waarde… Maar wat is bij het horen van dit woord in mij aangeraakt, wat zijn de boodschappen van mijn lijf? Het voelt als een schat die ik mag opgraven in mezelf. Meditatie en vooral voelen brengen mij bij nieuwe inzichten. Onthechting bevat het werkwoord onthechten. En juist werkwoorden brengen (kernwaarden) tot leven. Ze zijn zintuigelijk waarneembaar – aards! Zo is bijvoorbeeld ‘een knuffel geven’ een manier waarop je ‘liefde’ kunt uiten.

Hoe zit dat dan met onthechting? Ik zoek en vind, nota bene bij een bron (Taoïsme) waar ik veel geleerd heb van Reinout Eleveld. Ik lees: ‘Onthechting leidt tot onmiddellijke vrede’ – Lao Tze

Met onthechten (werkwoord) bereik je vrede en draag je vrede uit (waarde). Vrede is een staat van rust, harmonie en zijn. Ik voel echter dat er in mij meer is. Onthechting opent in mij persoonlijk ook vrijheid. En daar word ik blij van en wankel ik ook een beetje bij eerlijk gezegd. Vrijheid en liefde (verbinding) zijn mijn hoogste waarden. Ze dagen elkaar uit in het vinden van evenwicht of het verhouden tot elkaar in de disbalans. Het is een dans die ik heel goed ken in mijzelf. Een dans van de afgescheidenheid en eenheid. Van Yin en Yang. Misschien word ik daarom wel zo getriggerd door het woord onthechting. Als ik losser kan komen van dat waar ik (on)bewust nog aan gehecht ben – leef ik dan mijn vrijheid?

Vrijheid als in het leven volledig door mij heen laten stromen (ontvangen).                                                           Vrijheid als in het leven volledig uit mij laten komen zoals het zich aandient in mij (schenken).                              Vrijheid als de inademing.                                                                                                                                      Vrijheid als de uitademing.

Vrij van verwachtingen, bezit, oordelen en het (onbewuste) moeten. Vrij, in dit moment om de ontmoetingen aan te gaan met mezelf en anderen – de diepe verbinding die alleen in het NU kan plaatsvinden. Ruimte opent zich in mijn lijf, de warmte glimlacht me toe.

Onthechting, een prachtige ingang naar vrede en vrijheid, een doorgang naar ont-moeten, naar liveyourinnervoice

X Janneke

Persoonlijke ontwikkeling | Intuïtie | Spreker | Coach | Janneke Kemner

Over mij

Stem geven aan je binnenwereld – je innervoice en daarnaar leven is mijn missie. Samen met mijn man geniet ik intens van ons samengestelde gezin en mijn werk als coach/trainer & public speaker.

Recente berichten

Heb je een vraag?