Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden en…

Verliefd, verloofd, getrouwd en gescheiden. Ik heb het allemaal heel bewust meegemaakt. Na de scheiding lijkt een tweede huwelijk niet passend voor mij. Ik kan het niet echt duiden, het is vooral een gevoel. Dat neemt niet weg dat ik waarde hecht aan verbinding, ja zeggen tegen de liefde en elkaar, tegen mezelf, mijn vriend en ons samengestelde gezin.

We hebben vijf jaar geleden gekozen voor het van oorsprong Keltische ritueel handfasting. Tot in de 18e eeuw was dit een gangbare manier van verbinden en volgens die *traditie voor de duur van een jaar en een dag. Om daarna al dan niet het verbond te verlengen. Ieder jaar spreken mijn vriend en ik bewust uit waarom we door willen gaan met onze relatie. Bewust en met aandacht. We hebben als rode draad – rood lint – gekozen ‘Ik beloof je te steunen, in het trouw zijn aan jezelf – en dat onze ja mag voortkomen uit dat trouw zijn aan onszelf’ – het past bij ons pad. De ander liefhebben om wie die is. Zonder elkaar te willen veranderen, nieuwsgierig zijn en blijven naar hoe we veranderen. Ruimte makend voor onze en elkaars binnenwereld, ruimte makend voor de liefde. 

Officieel hoort bij handfasting de Claddagh ring, een tradiotionele liefdesring met een gekroond hart, door twee handen vastgehouden. Het hart staat voor de liefde, de handen voor vriendschap en de kroon voor loyaliteit. Een lieve vriendin maakte vorige jaar onze nieuwe ringen. Niet lijkend op de Claddagh ring – wel heel speciaal. Allereerst om dat zij ze maakte. Maar zeer zeker ook vanwege het dierbare proces. Ze heeft notities gemaakt tijdens het smeden en gedeeld wat zij met dit creatieproces mocht ervaren. Sommige fragmenten plaats ik in dit blog.

Words from the creator – Gesine Rebel: al het zilver samen in het vuur – de versmelting van man en vrouw. Toch ieder een eigen proces van creatie en vormen. De een duidelijk weten wat hij wil met sterke focus. De ander geeft juist de sfeer, het gevoel aan, waarbinnen de vrijheid is om te creëren. 

Zijn ring: het zilver is gesmolten en in vorm gegoten. De plak, het zilver, is te breed er ik zaag er een stuk af. Het zaagje breekt… ik schrik ervan – had het niet zien aankomen. Het zaagje is blijven steken op het met de zaag gebaande pad. Ik moet veel kracht gebruiken om het zaagje los te maken. Het zilver houdt het stevig vast. Het lukt en ik ga vanaf de andere kant verder met zagen. De zaag danst nu met gemakt door het zilver. Ik betrap me dat ik zit te neuriën.  Met een speciale hamer maak ik reliëf, het geeft beweging (leven) en laat het niet volmaakte zien – mooier en eerlijker. Ik buig het stuk zilver tot de juiste ringmaat en soldeer de uiteinden aan elkaar. Stukje je voor stukje creëer ik een pad over de ring. Dieper en dieper. In dit pad komt een tweede ring van rosé goud. Deze levensstroom is aanwezig en gaat zijn weg. Niet vanzelf – er is focus, geduld vereist en passie houdt me overeind om te volmaken & de scherpe randen eraf te vijlen.

Haar ring: na haar 50ste verjaardag start ik met het maken van de verschillende ringen die samen een geheel vormen. Ik weet wat ik wil maken.  Vuur en passie zijn aangewakkerd voor creatie. Vanuit een gesmolten en gegoten zilveren plaat zaag ik en creëer ik twee zelfstandige ringen. De ene helft bewerk ik – er ontstaan kleine deukje….. ze staan voor alles wat is ervaren en geleerd in het leven. De zijkant krijgt een gouden rand – ook hier is de levensstroom zichtbaar. Het andere gedeelte is gesmeed. Tussenin een parelrand, ik zie de bolletjes als liefde. Elke parel verbindt de liefde met jezelf en al je geliefden……

Morgen 15 mei 2020… ik kies heel bewust om deze ring weer te ontvangen en ik kies heel bewust om deze ring weer aan zijn duim te schuiven. Vijf jaar en vijf dagen na onze eerste handfasting. Ik voel de diepte – misschien wel meer dan ooit – ik voel ons pad. Live Your Innervoice and let your loved ones live theirs X Janneke

*Traditie – bij handfasting kies je samen voor de duur van het verbond van:

  • Een jaar en een dag (met jaarlijkse hernieuwing)
  • Een jaar en een dag (waarna het permanent wordt gemaakt, ontbonden of verlengd)
  • Voor het leven
  • Voor de eeuwigheid
  • Voor zolang de liefde duren zal

Persoonlijke ontwikkeling | Intuïtie | Spreker | Coach | Janneke Kemner

Over mij

Stem geven aan je binnenwereld – je innervoice en daarnaar leven is mijn missie. Samen met mijn man geniet ik intens van ons samengestelde gezin en mijn werk als coach/trainer & public speaker.

Recente berichten

Heb je een vraag?