Volg de steen… ?

Ik houd de steen in mijn handen… Een harde steen die gek genoeg heel zacht aanvoelt, een beetje talk achtig. Dat schijnt het ‘soapy effect van spekstenen’ te zijn. Ik sta buiten in de tuin, achter een grote bok met gereedschap bij de hand. ‘Ok. En nu?’ Mijn hoofd en handen willen meteen van alles. Bam ik vang meteen een vertrouwd patroon want haha waar ken ik dat toch nog meer van? 

De meditatie die we bij aanvang binnen hebben gedaan, pruttelt nog lekker door. Twee losse woorden zijn met mij mee de tuin in gegaan: verbinding en openen. Ik sta bij de bok met deze puzzel, dit raadsel en mijn steen. Hoe combineer ik deze woorden met de suggestie ‘Volg de steen’? Hoe volg ik überhaupt een steen? Ik heb dit al vaker gedaan. Toen had ik deze vragen helemaal niet en deed ik maar wat. Ik pruttel en besluit om te gaan boren. Gaten zorgen immers voor ruimte – openen die steen. Of ik nu de steen volg, valt met recht te betwijfelen. Ik kom in ieder geval wel op gang, in beweging en dat voelt fijn.

De gaten laten zich gemakkelijk boren. Wat overblijft is een lelijk stuk gatenkaas. Het ziet er niet uit en ik word me bewust dat t oog blijkbaar ook van alles wil. Ik lach om mezelf en wat ik allemaal aan gedachten vang. Mijn voeten voelen de grond. Ik adem rustig en diep. Ik pak de steen in mijn handen en zoek de stilte in mezelf. Vijlen en raspen wisselen elkaar nu af. Na een tijdje loop ik vast. ‘En nu?’ Het valt toevallig (?) samen met een suggestie van Marjolein Berger – die deze workshop begeleidt. “Wissel je steen met iemand anders uit en boor een gat in elkaars steen. Niks moet en alles mag.” Om me heen hoor ik verschillende reacties. Een ‘nee’, een ‘ja’, een ‘boren in de steen van een ander vind ik spannend’, een ‘laten boren in mijn steen vind ik niet fijn’….

Bijzonder genoeg wordt in mij juist een speels deel wakker. Jippie – we gaan t even anders doen. Ik vind het fijn dat iemand in mijn steen gaat boren. Het voelt verbonden, verwachtingsvol en leuk spannend. Ook het boren in de steen van de ander vind ik super leuk. Ik ben helemaal niet bezig met of het ok is voor haar of niet. Ik heb toestemming en voel de vrijbrief met het vertrouwen.

Mijn steen keert terug en lacht bijna. Twee gaten zijn verder uitgeboord en de ruimte is toegenomen. Ik word er blij van. Tegelijk is er nog steeds onrust in mijn steen. Ik vraag een technische blik en ontvang een liefdevolle spiegel: ‘Er gebeurt veel in deze steen. Soms helpt het om focus aan te brengen met geduld. Richt je op één plek en kijk wat dan ontvouwt.’ Een enorme ontspanning daalt neer. Ik kies intuïtief een plek en volg de steen – ik voel het. Het lijkt wel een bloem die opent. Tijd verdwijnt en ook mijn schouders ontspannen. Wat is dit zalig zeg.

Na verloop van tijd bekijk ik mijn steen. Een uitstekend deel vraagt aandacht. Moet het weg? Ik vijl eromheen, schaaf en rasp. Het deel verandert van vorm en ineens zie ik een soort wezentje tevoorschijn komen. Het voelt direct als mijn innerlijk kind. De connectie met de steen is bijzonder. Ik draai de steen om en zie aan de achterkant ook twee wezentjes. Zijn dat mijn zoon en dochter? Ik hoef er geen betekenis aan te geven en toch ontmoet ik mezelf bij het bekijken van de steen. De steen is af. Met deze wezentjes is de punt gezet. Het wassen en zacht schuren in water met schuurpapier voelt bijna als een ritueel. Ik föhn haar droog en dan mag ze op een sokkel. Een soort innerlijke TADAAA maakt meester van me. Daar ben ik – helemaal – met mijn innerlijk kind. Ik versier het beeld met een bloemetje en geef haar een mooie plek in ons huis.

Volg de steen

Hoofd en handen willen meteen aan de slag, maar juist het niet(s) doen verwelkomen is wat ik mag

Ik breng zachtjes focus aan en geduld, daarna laat de steen langzaamaan zien wat is verhuld

Vanuit dit ontdekken en deze rust, ben ik het die zomaar mijn innerlijk kind koestert en kust

Door de steen te volgen èn duidelijk te kiezen, valt er niks meer te verliezen

Verbinding en openen zijn in steen geboren. De boodschap heb ik tijdens het proces mogen voelen en horen

Dit beeldje komt thuis – In mij, in mijn persoonlijk huis

Live Your Innervoice X Janneke

PS wil jij ook via intuïtie en een creatief proces, stilstaan bij jezelf? Deze workshop werd verzorgd door Marjolein Berger van Intotuition: https://www.intotuition.nl

Persoonlijke ontwikkeling | Intuïtie | Spreker | Coach | Janneke Kemner

Over mij

Stem geven aan je binnenwereld – je innervoice en daarnaar leven is mijn missie. Samen met mijn man geniet ik intens van ons samengestelde gezin en mijn werk als coach/trainer & public speaker.

Recente berichten

Heb je een vraag?