Deep listening…. en de zeven wetten van een holding space

Diep luisteren, doe je om ruimte te scheppen zodat het lijden bevrijd kan worden en iemand zijn of haar eigen oplossingen kan vinden. 

Of het nu een vriendin is, je partner, een klant, één van je kinderen of jij zelf – in tijden van nood kan je maar wat goed een luisterend oor gebruiken, een ècht luisterend oor. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat – ècht luisteren?

Tijdens diep luisteren creëer je een ‘holding space’ en ben je helemaal aanwezig bij de ander. Zo help je de ander om zijn of haar hart te openen, te delen en groeien. Tijdens dit proces komen soms eerst verwijten, aannames of in jouw ogen onjuiste percepties vrij. Het is de kunst om ook dan te blijven luisteren zodat het lijden kan transformeren en inzichten kunnen ontstaan.

In the ash of suffering the phoenix can be born

Lijden ontstaat veelal op een fundering van blinde vlekken, onjuiste aannames, onverwerkte pijn en een strenge interne dialoog.  Door met compassie ruimte te geven aan de ander, om de binnenwereld te verkennen en uit te spreken, kan het systeem ontspannen en een nieuw evenwicht vinden. Op een ander moment kan je eventueel je eigen perceptie delen.

Je houding en toon zijn tijdens diep luisteren oprecht en liefdevol. Een zin die je kan gebruiken, uiteraard in je eigen woorden, is: ‘Ik zie dat het je raakt, dat je verdriet hebt… ik denk niet dat ik je voldoende heb begrepen – wil je met me delen?’

Diep luisteren begint met de *liminale ruimte. Dit is de ruimte tussen verhalen, de ruimte tussen twee identiteiten – tussen wie we zijn en wie we aan het worden zijn. Bijna iedereen ervaart elementen van deze liminale ruimte. Het is de ervaring in tijden van kwetsbaarheid en rouwe emoties zoals bij verlies, geboorte, conflict, pijn en angst. Een holding space met zachte kracht en geduld, zonder sturing op een uitkomst is hierbij heel welkom en helend. 

Volgens Heather Plett zijn er zeven wetten die je helpen bij diep luisteren om de holding space te creëren.

1. Vertrouw op ieders wijsheid en intuïtie

Tijdens diep luisteren stap je het veld van onwetendheid in en heb je toegang tot wijsheid en intuïtie. Blijf in verbinding met jezelf en je eigen wijsheid en intuitie èn blijf aanwezig bij de ander. Geef de ander de ruimte om de wijsheid en intuitie te delen.

2. Laat je ego erbuiten

Het ego wil adviseren, oplossen, gelijk krijgen. Het ego wil het goed doen en de ander redden. Het ego wil niet geraakt worden door de emoties van de ander. De echte groeiruimte voor de ander en jezelf – want als je een holding space schept leer je zelf ook altijd! – is door te luisteren. Aandacht met aandacht voor de woorden van de ander. 

3. Zorg dat mensen zich veilig voelen, ook om in hun eigen ogen te falen

Tijdens het ontvouwen van de transformatie komen ook de aannames en overtuigingen naar voren die onjuist blijken. Juist dat is een onderdeel van groei. Een oordeelloze luisterhouding is daarbij zo waardevol en nodig voor het proces. Stel je eens voor dat je fel zegt  ‘Maar zojuist zei je A en nu B, je spreekt jezelf de hele tijd tegen..’ De kans is groot dat het delen stopt omdat het oordeel gevoeld wordt en de veiligheid ontbreekt.

4. Geef gedoseerd informatie of advies 

Door je af te stemmen op de ander kan je gedoseerd en empatisch informatie geven – of een advies. Helpend daarbij is om een vrijblijvende vorm te kiezen ‘Soms helpt het om… ‘ of ‘Heb je overwogen om A te doen?’

5. Pak iemands kracht niet af

Leer opzij te stappen en vertrouw de wijsheid en intuïtie van de ander. Je kan mensen tijdens het luisteren in verbinding brengen met hun eigen krachtbron door bijvoorbeeld te vragen naar overwegingen, ideeën en oplossingen. Timing is hierbij van groot belang – dit doe je in een latere fase van het luisteren.

6. Bied ruimte aan ingewikkelde en negatieve emoties 

Aanwezig zijn is hier de kunst. Kan en durf aanwezig te zijn bij pijn, verdriet, woede. Zonder het te weerleggen, veroordelen of fixen en zonder het aan te nemen als van jou. Juist door gevoelens te doorvoelen, kunnen ze ontspannen. Hiervoor heb je als luisteraar je eigen emoties te kennen en (bereid zijn te) doorleven.

7. Respecteer het besluit van de ander

Ieder mens is anders en wat bij jou past, past misschien helemaal niet bij de ander, en andersom. Respecteer keuzes en beslissingen – ook als ze impact hebben op jou. Na deep listening kan je je betrokken voelen bij het verhaal. Het blijft echter het verhaal en besluit van de ander – respecteer dat.

Live Your Innervoice – geef ruimte aan je eigen innerlijke stem en de innerlijk stem van de ander – luister diep en aandachtig X Janneke

Wil je meer lezen van Heather Plett? www.heatherplett.com

* Tijdens het werken met rituelen verken ik bewust de liminale fase – immers hier vindt de echte transformatie plaats. In mijn boek De kracht van Gezinsrituelen ontdek je hoe je je eigen gezinsrituelen vorm geeft en vind je theorie over de fases bij rituelen. Het boek is hier te bestellen: https://jannekekemner.nl/product/de-kracht-van-gezinsrituelen/

Bronvermelding: via het artikel van Lisette Thooft van de Happinez ben ik bij de 7 wetten van Heather Plett gekomen. Ik heb de wetten aangepast naar mijn eigen taalgebruik – en dit blog zelf geschreven. 

Persoonlijke ontwikkeling | Intuïtie | Spreker | Coach | Janneke Kemner

Over mij

Stem geven aan je binnenwereld – je innervoice en daarnaar leven is mijn missie. Samen met mijn man geniet ik intens van ons samengestelde gezin en mijn werk als coach/trainer & public speaker.

Recente berichten

Heb je een vraag?