Ik heb echt geen tijd om te mediteren

‘Steeds vaker hoor ik mensen die mediteren en ik denk dan waar halen ze de tijd vandaan? Een beetje zitten op een kussen, ik heb wel wat beters te doen. Ik heb t wel eens geprobeerd hoor maar t is echt niks voor mij’. 

Misschien herken je jezelf hierin of juist niet omdat jij de waarde van mediteren hebt ontdekt. 

Waarom zou je tijd vrijmaken om stil (en stijf) op een kussen te gaan zitten? Waarom zou je hier een terugkerend ritueel van maken?  

Voor dit blog heb ik me verder verdiept in mediteren – iets wat ik inmiddels zelf al enige jaren doe. Ik heb me er verder in verdiept omdat kennis en inzicht leiden tot het maken van bewuste keuzes die passen bij mij en bij jou. En bij mediteren geldt natuurlijk vooral: het is een kwestie van doen – of misschien juist wel van even niet doen 😉  

Veel mensen ervaren bij aanvang van meditatie drukte in ‘the mind’. Dit geeft een gevoel van onrust – ‘oh ik moet die nog bellen, dat nog doen, niet vergeten om… ‘ The mind heeft even tijd nodig om zich over te geven aan innerlijke rust. Soms lukt die overgave niet. Door te accepteren dat dit er bij kan horen en je ertoe te verhouden kan je de voordelen van mediteren ervaren. 

Wat zijn nu die voordelen van mediteren?

Meditatie brengt je in contact met het moment, jezelf, je lijf. Je raakt meer afgestemd op je intuïtie en ervaart innerlijke rust. Dit werkt positief door in je immuunsysteem en energie.  

Stress nemen we vaak niet meer waar. In de drukte van alle dag is ons systeem gewend aan een hoge staat van alertheid. Je lichaam maakt hiervoor stresshormonen aan (cortisol en adrenaline) waardoor je hartslag en adem omhoog gaan en de bloedtoevoer naar die delen van je lijf die nodig zijn om in actie te komen (vechten/vluchten).  

Tijdens meditatie doorbreek je de spanning, de stresscyclus en komt je lijf tot rust. Je ademhaling vertraagt en verdiept. Stress release noem ik het ook wel. Opgebouwde spanning en stress glijden van je lichaam af. De Taoïsten starten vaak met het bewust loslaten van spanning door op de uitademing ‘hè hè’ te zeggen – iets wat we intuïtief al doen als we na een drukke dag neerploffen op de bank en wat je ook bewust dagelijks een paar keer kunt doen.  

Mediteren verandert je trillingsfrequentie èn gelijksoortige trillingen trekken elkaar aan – the law of attraction. Dit natuurverschijnsel geeft jouw ingangen om gewenste trillingen aan te trekken. In the mind zijn, naast kennis, ook de (onbewust) beperkende en negatieve overtuigingen opgeslagen (bijvoorbeeld ‘Ik kan dit niet’ of ‘iedereen vindt me dom’).  

In rust en met meditatie kan je voorbij dit punt komen bij je ware kern – je innervoice – die is gevuld met liefde, geluk, overvloed, pure potentie. Als je het nog niet zo gemakkelijk vindt om hier te komen kan je deze stemmingen wel uitnodigen. Vanuit de wetenschap dat het er allemaal is, ook voor jou. Daarmee trek je deze trilling aan. 

In meditatieve staat heb je toegang tot universele wijsheid en kennis.

Er zijn verschillende soorten meditaties, kijk wat bij jou past. De meeste meditaties kennen 2 vormen – de autonome vorm waarbij je jezelf en de gekozen meditatievorm volgt of de geleide vorm waarbij je de stem en bewegingen van iemand volgt die een meditatievorm heeft gekozen.

Het is waardevol om de tijd te nemen en je te verbinden met jezelf, je innerlijke rust en je innervoice zodat jij vanuit je ware kern kunt leven. Speciaal om die reden heb ik de overvloed meditatie challenge van Deepak Chopra op mijn website staan – je kan gratis deelnemen op elk moment. Het zijn 21 geleide meditaties gecombineerd met mantra meditaties. Ik heb er zelf enorm van genoten, hopelijk ga jij dat ook ervaren.

X Janneke

Soorten meditaties – een paar voorbeelden

Mantra meditaties waarbij je klanken of gebeden herhaalt.

Visualisatie meditatie waarbij je versmelt met een vorm (bijvoorbeeld een Godin) met bepaalde kwaliteiten

Yin Yoga -Tai Chi -Chi Kung waarbij training in aandachtigheid meditatief doorwerkt

Ademmeditatie waarbij de diepe adem, gestuurd en volgend, aandacht krijgt.

Contemplatie meditatie waarbij gericht en met diepgang nagedacht wordt over een bepaalt levensthema (bijvoorbeeld compassie)

– Een meditatie waarbij je in stilte zit met alles wat is. Je hoeft niets te volgen – alleen te zijn.

Persoonlijke ontwikkeling | Intuïtie | Spreker | Coach | Janneke Kemner

Over mij

Stem geven aan je binnenwereld – je innervoice en daarnaar leven is mijn missie. Samen met mijn man geniet ik intens van ons samengestelde gezin en mijn werk als coach/trainer & public speaker.

Recente berichten

Heb je een vraag?