Ongemak verduren

Deze week komt het thema ‘schuldig voelen’ een paar keer langs tijdens sessies. ‘Ik voel me schuldig als ik hem alleen laat afruimen’, ‘Ik voel me schuldig dat ik zonder de kinderen op vakantie ga, terwijl zij bij hun vader zijn’, ‘Ik voel me schuldig dat ik mijn vriendin niet de aandacht geef die ze verdient’…

Schuldig voelen is onlosmakelijk verbonden met Live Your InnerVoice.

Als je leeft vanuit je eigen authenticiteit dan stel je mensen teleur. Overigens ook als je niet leeft vanuit je eigen authenticiteit 😉 Trouw zijn aan jezelf, je vrij uitspreken, intrinsieke keuzes maken, wensen en grenzen aangeven. Het vraagt moed en het gaat soms gepaard met ongemak.Ongemak is het gevolg van wat *systemisch gezien ‘in de schuld staan’ wordt genoemd. 

In alle relaties, met uitzondering van de ouder-kind relatie, is er een continue uitwisseling van geven en nemen. Stephen Covey, auteur van ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ beschrijft deze uitwisseling stortingen en opnames van de emotionele bankrekening.

De dynamiek van geven

  • Jij doet iets voor mij, ik doe (na verloop van tijd) iets terug.
  • Ik doe iets voor jou, jij doet (na verloop van tijd) iets terug.

De uitwisseling is in balans en we voelen ons allebei prima. Onze emotionele bankrekening is gezond. Veel mensen geven graag. Warm en liefdevol. In de *onderstroom staan ze echter aan de comfortabele kant. Ze hebben een storting gedaan en zijn vrij van schuld, wat ook vrij voelt. Op het moment dat je krijgt, sta je in de *onderstroom in de schuld. We lossen deze schuld graag in door iets terug te doen. Dat ontspant immers. Dat kan al in de vorm van een welgemeend dankjewel. 

De dynamiek van nemen

Naast het geven, is er ook het nemen. Ik wijs je af, ik ga niet in op je voorstel, ik doe niet wat we hebben afgesproken, ik vergeet je verjaardag etc. Het opnemen creëert ook een disbalans. Deze wordt vereffend door een storting of een opname aan de andere kant.

Hoe zit het met de dynamieken in jou?

  • Hoe gemakkelijk geef jij?
  • Hoe gemakkelijk neem jij?
  • De relatie met jezelf gaat ook over nemen en geven. Het ritme van inspannen en ontspannen. Het ritme van opnemen en storten. Sta je daar weleens bij stil?
  • Is er in jou een balans tussen geven en nemen, zodat jij je eigen batterij goed opgeladen houdt? 

Live Your InnerVoice en deze dynamiek?

We hebben allemaal een diep, oerverlangen om ons unieke zelf te zijn. De combinatie met het diepe verlangen naar verbinding, a sense of belonging, daagt de authenticiteit uit.

Op jonge leeftijd ontwikkel je patronen om in het gezin van herkomst, de liefde en verbinding te ervaren (overlevingsvoorwaarde). Een van de patronen die je kan ontwikkelen is pleasen. Eindeloos storten op de emotionele bankrekening van een van je ouders om liefde te krijgen. Pleasen is een symptoom. Liefde stroomt namelijk als vanzelf van ouder naar kind als de *systemisch wetmatigheden geëerd worden. Pleasen laat zien dat iets in de *onderstroom aandacht wil. Loskomen van je (please) patroon en trouw zijn aan jezelf is ongemakkelijk (oei ik groei). 

Een van mijn leermeesters (Hylke Bonnema) heeft me geleerd dat pleasen net als vechten, vluchten en bevriezen een stress reactie is. Het is voor mij een vorm van vluchten van jezelf. Vanuit patronen ontwikkeld in je jeugd. Onder het pleasen zit de zorg dat als je ware zelf laat zien de harmonie of inclusie verdwijnt. Onder het pleasen zit soms ook de zorg dat de ander het niet zelf kan… zonder jou.

Laat ongemak er zijn. Vlucht, vecht, bevries, please er niet van weg maar ga ernaar toe. Doorvoel het en ontdek welke boodschap het heeft voor jou.

Door helemaal thuis te zijn bij jezelf en steeds terug te keren naar je kern, ontstaan verbindingen van andere aard. Verbindingen waarbij iedereen op zijn/haar eigen plek staat, vol in zijn/haar unieke kracht. Relaties gaan stromen en gepaard met diepgang en creativiteit. Liefde krijgt ruimte zonder oordeel omdat de verschillen zijn. 

Trouw zijn aan jezelf, je vrij uitspreken, intrinsieke keuzes maken, wensen en grenzen aangeven. Het vraagt moed en het gaat soms gepaard met ongemak. Neem het ongemak en geef je moed,

Live Your InnerVoice X Janneke

*Wil je dieper naar je patronen kijken vanuit de systemische wetmatigheden en onderstroom, dan is een opstelling aan te bevelen. Neem gerust vrijblijvend contact op: klik hier

Persoonlijke ontwikkeling | Intuïtie | Spreker | Coach | Janneke Kemner

Over mij

Stem geven aan je binnenwereld – je innervoice en daarnaar leven is mijn missie. Samen met mijn man geniet ik intens van ons samengestelde gezin en mijn werk als coach/trainer & public speaker.

Recente berichten

Heb je een vraag?