Podcast Scheiden en Samengestelde gezinnen

Het is alweer 11 jaar geleden dat wij gingen scheiden. Mijn jeugdliefde en ik, de vader van onze kinderen. Geen gemakkelijk besluit kan ik zeggen. En toch was het de weg… weg gaan.

We zijn allemaal door een intens proces gegaan. Dat is voor een deel een eenzaam proces. Omdat bij iedereen iets anders diep geraakt wordt en processen niet synchroon verlopen. Dat geldt ook voor de kinderen. Zij gaan door ups en downs. Hoe doe je dat? Er zijn voor je kinderen als je ook zelf door een (rouw)proces gaat? Ik heb heel veel steun gehad aan systemische werken en de methode HowtoTalk. Zo kon ik uit invullen en vragen stellen blijven.

  • Invullen: Je huilt, je zal papa wel missen. Invullen en ‘de plank misslaan’ leidt tot weerstand.
  • Vragen stellen: Waarom huil je – wat is er?  Goedbedoelde vragen blokkeren eerder dan dat ze openen.

In plaats daarvan kon Ik vooral aanwezig zijn en eventueel benoemen wat ik waarnam (Ik zie dikke tranen over je wangen… wat een verdriet). Het waren ingangen voor de kinderen om te delen wat er werkelijk in ze omging. Als moeder hoefde ik er ‘alleen maar’ te zijn en te luisteren. Zonder oordeel. Naar de kinderen èn naar mezelf.

Toen we een samengesteld gezin vormden stond ‘plek’ centraal. En na 11 jaar nog steeds. Over de lijn gaan, leidt tot weerstand. Ik ben moeder van onze zoon en dochter. Mijn man is vader van twee zonen die hij met hun moeder kreeg. Het klinkt zo simpel. Maar in een druk huishouden vraagt het fijngevoeligheid, bewustzijn en bereidheid. Bereidheid om anders te kijken dan dat je ‘denkt te weten’ wat er speelt. Bereidheid om ruimte te maken voor ieders innerlijke stem en dat is hartenwerk.

Heleen de Hertog (oprichter HowtoTalk) en Larissa van Wijk (office medewerker HowtoTalk) zijn met mij (systemisch therapeut en trainer van HowtoTalk) in gesprek gegaan over mijn kennis en ervaring. Ik deel de podcast graag zodat jij, of misschien iemand in je omgeving er iets aan heeft.

Ook ik kom mijn uitdagingen nog tegen. Dat blijft. Net als in een kerngezin. Ik geloof dat ik nooit uitgeleerd ben en dat het leven nieuwe levenslessen geeft. Wil jij een keer met me kijken naar jouw levenslessen, je bent van harte welkom

X Janneke

Persoonlijke ontwikkeling | Intuïtie | Spreker | Coach | Janneke Kemner

Over mij

Stem geven aan je binnenwereld – je innervoice en daarnaar leven is mijn missie. Samen met mijn man geniet ik intens van ons samengestelde gezin en mijn werk als coach/trainer & public speaker.

Recente berichten

Heb je een vraag?